Fossile varmekraftverk og forbrenningsmotorer står står for halvparten av verdens energisløsing, ifølge en ny rapport fra det amerikanske forskningsinstituttet RMI

Javisst, olje og gass gir oss nordmenn penger i banken. Men om man ser verdikjeden og teknologien i systemperspektiv - som et integrert produksjonssystem - blir ressursregnskapet helt katastrofalt dårlig. Det går enorme mengder energi med til å produsere og foredle fossilt brensel. Og det går masse energi med til å transportere den der den skal brennes.

Men det slutter ikke der.

Selve teknologien i biler og kraftverk, som først brenner for å skape varme og deretter konvertere varme til bevegelse eller strøm, medfører et enormt energitap. Fossilbiler har eksempelvis kun 25-40 prosent utnyttelsesgrad. Fossile kraftverk har en utnyttelsesgrad på 20-40 prosent, ulike termiske kraftverk varierer mellom 20 og 60%, avhengig av om det er kull eller gass du brenner.

Sagt enkelt: Teknologien suger. Verdikjeden som trengs for å holde liv i forbrenningsøkonomien er radikalt uansvarlig i en tid der jordens tålegrenser overskrides. Om du legger alle energilekkasjene oppå hverandre, forsvinner årlig nesten 400 eksajoule (EJ) av produksjonssystemet vårt - uten å gjøre nytte for seg.

Dette tapet kan oversettes til penger. Det globale energi-svinnet er ifølge RMI verdt over 4,5 billioner dollar, eller nesten 5 % av av det globale bruttoproduktet.

I et generasjonsperspektiv er det selvsagt umulig å forsvare. Olje og gass er fantastiske råvarer, Men hver liter bensin som brennes blir en liter bensin våre etterkommere aldri vil få tilgang til. De vil tvert i mot slite med konsekvensene og kostnadene av at vi i vår generasjon har dumpet CO2-gass i atmosfæren.

Den norske oljeformuen baserer seg altså på fyring for kråkene, i tiår etter tiår. Den viktigste verdikjeden for norsk økonomi er ødsling med ikke-fornybare ressurser - satt i system.

Lyset i tunnelen? Rapportens konklusjon er at ineffektivitet er i ferd med å bli fossilbransjens store sårbarhet. Takket være det enorme svinnet er er fossile teknologier utsatt for mer effektive alternativer. Selv om elektrisk produksjon koster mer i investeringsfasen, ligger livstidskostnadene per produserte energienhet mye lavere enn det etablert fossil teknologien klarer å levere.

Det bør være en tankevekker for de som legger til grunn at den norske oljealderen vil vare i mange tiår. Fossil brenselsteknologi oppnådde rask dominans for et århundre siden, ved å konkurrere på effektivitet, og dermed fortrenge mindre effektive teknologier. 

Nå finnes det langt bedre teknologier, renere forsyningslinjer som undergraver fossile verdikjeder fordi energien utnyttes uten svinn, mer praktisk, og langt mer direkte. Alle argumenter om superprofitt tilslører det store bildet, og underspiller risikoen. I teknologisk forstand er oljealderen allerede over.

Del denne artikkelen
Lenken er kopiert!