Å endre noe krever ofte at man går et skritt inn i det ukjente. Å lansere Idealtid var å skape en bevegelse vi ikke kjente utfallet av. Vi startet prosjektet på fritiden, uten finansiering, uten en tydelig forretningsplan. Dette er en reise, vi lurer fortsatt på hvor den vil lede oss, men en bevegelse føltes nødvendig.

Folkemordet i Gaza og den motstandsløse fremveksten av høyreradikale ideer er symptomer på en offentlighet full av blindsoner, med mange mektige aktører som bidrar til normalisering. Vi ønsket å stå trygt og tydelig på en verdiplattform forankret i humanisme, og utvikle et prosjekt som var annerledes både i form, forretningsmodell og visjon.

Vi formulerte tre krav til vårt eget prosjekt:

1. En inkluderende abonnementsmodell. I dag er det sånn at man må ha penger til overs for å kunne abonnere på en avis eller tidsskrift. Det vil si at de underbetalte blant oss i liten grad har mindre tilgang til journalistikk enn de som har god råd. Derfor utviklet vi en sosialt inkluderende abonnementsmodell, der de som tjener lite kan abonnere på Idealtid for en symbolsk sum - 9 kroner per måned. De som har god råd kan på sin side tegne et plussabonnement der de kompenserer for en leser med dårlig råd. Hva er resultatet? Vi har fått inn så mange pluss-abonnementer at de dekker inn kostnaden for de underbetalte.

2. Større bredde i format og bidragsytere. Det finnes mange måter å ytre seg på. Derfor har vi både publisert presentasjon av gatekunsteren AFK sine verk, vi har flere viktige tekster om naturkrisen og ytringer i form publisert poesi. Vi har også oversatt utenlandske stemmer, blant annet Jennifer Brandel sitt essay om bindevev og Omar Bargouthi sin tekst om FN-reform. Vi henter inn en større bredde - både med tanke på formater - og i hvem som bidrar. Det er fantastisk å få så mange henvendelser fra mennesker som vil bidra, at vi rett og slett har slitt med å få publisert de mange gode bidragene.

3. Lesermedvirkning i den redaksjonelle prosessen. Er det virkelig sånn at de som tilfeldigvis jobber i en redaksjoner eier sannheten om hva som er aktuelt, viktig eller relevant? Vi vil utvikle et format for redaksjonsmøter der betalende abonnenter kan være med å diskutere hva vi bør fokusere på, hvilke spørsmål som er relevante. Det aller første åpne redaksjonsmøtet er åpent for alle - og finner sted tirsdag 11. februar klokken 1900-2000 (påmelding her). Slike møter vil vi avholde på faste tidspunkt gjennom året.

Vil det fungere? Vi har hatt enormt god spredning av innholdet, fått mange bidragsytere ombord. Så langt har reaksjonene vært veldig gode. Vi tror også den kollektive intelligensen blant leserne våre er en ressurs vi vil tappe inn i. Uansett hva som skjer vil vi, stein for stein, utvikle dette prosjektet. Du kan støtte prosjektet på mange måter.

Vi er fortsatt bare helt i starten. Alt arbeid vårt skjer ulønnet, og bidrag uten honorar. Men vi har ambisjoner om å kunne gi folk betalt og la en liten redaksjon få vie seg til arbeidet på heltid. Det vil gi større kraft til arbeidet.

Del denne artikkelen
Lenken er kopiert!